Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Totoro

2011.04.04

Adatok :

Cím : TOTORO a varázserdő titka.

Eredeti cím: Tonari no Totoro ( angolul : my neighbour totoro )
Japán anime
Gyártás éve: 1988
Hossz: 86 perc
Rendező: Hayao Miyazaki
Forgatókönyv: Hayao Miyazaki
Zene: Joe Hisaishi
Gyártó: Studio Ghibli / Hakuhodo / Tokuma Shoten
Hazai DVD megjelenés: 2007. október 2.
Forgalmazó: Best Hollywood

totoro001.jpg

A Totoro Miyazaki egyik leghíresebb animéje  Ha csak a történéseket nézzük, tényleg egy bájos gyerekmese az egész(ajánlott gyerekeknek *is* :D ) , ám szépen megmutatja hogy él egy japán család, hogy gondolkodnak , hogy kötődnek a természethez és a mitológiához.

A történet :

A történet az ’50-es években egy japán faluban játszódik. Erre a gyönyörű vidékre, egy öreg, sötét zugokkal és apró szellemekkel teli házba költözik Kusakabe úr és két kislánya Satsuki és Mei.Anyukájuk kórházba került,és már nagyon várják, hogy újra hazajöjjön hozzájuk ,olyan hosszú idő után.

Ahogy a kislányok egyre inkább kezdik felfedezni a ház minden zugocskáját, különös dolgokra lesznek figyelmesek. Apró kis koromszerű bolyhocskák ( ezekkel a lényecskékkel találkozhatunk Miyazaki másik animéjében a Chichiro szellemországban nevű animációs filmben)szaladgálnak a padláson...lépcsőfordulóban..... össze - vissza éppen olyan  gyorsan hogy az ember azthigyje csak a szeme káprázik.  Ezek valójában kicsiny szellemek, de a család c (és talán a japán kultúra) érdekessége , hogy cseppet sem félnek tőlük.

Később még sok-sok furcsa lénnyel találkoznak, többek között 3 aranyos szőrös nyuszi-egér-és mindenféle elképzelhető cuki állat  (:D ) keverékkel . Ők a Totoro-k méghozzá S,M és XXL méretben  :) . És hogy mindez ne legyen elég, ottvan még az "Alice csodaországban" feelingű Macska-busz is :) 

*" ...
Hogy ez nem nagy sztori? Ó, dehogy is nem! Az életről szól, és arról, hogy jó és helyénvaló a természettel békében és harmóniában élni, mert ha kellő tisztelettel és szeretettel viszonyul hozzá az ember, akkor megsegíti, és így tovább.
A totoro-k erdei szellemek, megannyi apró momentum és jelenet utal a japánok híres természetvallására, a sintóra, és persze egyébként is sok olyan finomságot rejtett Miyazaki a filmbe (az első képkockától az utolsóig), amik tudat alatt és tudatosan is nagyban gazdagítják az élményt.

A falu pl. létezik, Tokyo vonzáskörzetébe tartozik, Tokorozawa a neve, Miyazaki is ott él, és lelkes segítője annak a Totoro Otthona nevű mozgalomnak, mely ezt a csodálatos környezetet igyekszik megóvni attól, hogy az egyre terjeszkedő főváros bekebelezze, ill. annak nappal kihalt alvótelepülése legyen csupán.


De további önéletrajzi elemek is akadnak a filmben. És hát a
totorok alighanem a legaranyosabb és legemlékezetesebb Miyazaki-teremtmények (noha jó pár varázslatos lényt agyalt már ki a mester), nem véletlen, hogy a Ghibli Stúdió emblémáját is ők adják. ... "

( ezeket az utolsó sorokat  énxis teljesen így  gondolom,ezért fogtam és  ebemásoltam, innen : http://ekultura.hu)

:$ .


MIndenkinek n agyon ajánlom :) *_*

:

Addig is  viszont(Totoro) látásra :D ~

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.