Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bakuman - anime ajánló

2012.06.01

BAKUMAN 

 

screenshot20110630at102.png

 

 

Ismerősen cseng az a cím, hogy Death Note? És a Bakuman? Utóbbit valószínűleg kicsit homály fedi, pedig a két címet ugyan az a két mangaka jegyzi, név szerint Takeshi Obata és Tsugumi Ohba. A két mangaka a Death Note sikerei után, egy 180°-os fordulatot vett és az unatkozó halálisten füzetének történetét követően kicsit lágyabb vízekre eveztek, így 2008-ban landolt a Shounen Jump hasábjain a Bakuman. A siker persze nem maradt el és 2010-ben startolt a TV képernyőkön az anime változat, amit 2011-ben követett a 2. évad és azóta be jelentették a 3. évadot is. De mi lehetett a siker záloga? A téma megválasztása, a karakterek és a történet kidolgozása. Ez utóbbit vegyük is górcső alá.

  

bakuman-episode-18-screenshot-008.jpg

 

Moritaka Mashiro a tinédzserek középszerű mindennapjait éli. Iskolába jár és tanul, hogy az apja példáját követve elhelyezkedhessen egy elfogadható munkahelyen. Tökéletesen átlagos életének látszólag ez az egy cél ad értelmet, de nem volt ez mindig így. Kisgyermekként Mashirot elbűvölte a mangaka nagybátyja munkássága és az volt az álma, hogy ha felnő ő is híres mangaka lesz. Sajnos ennek az álmodozásnak vége szakadt, hála a szülői istápolásnak és egy tragédiának. Nagybátyja elhunyt és a szülők ezt azzal magyarázták, hogy túl sokat dolgozott, de Mashiro meggyőződése az volt, hogy a nagybátyja öngyilkos lett. Ennek hatására feladja az álmát és elhatározza, hogy inkább egy stabilabb munkát választ, viszont az életében egy nem várt fordulat következik be. Az egyik unalmas iskolai napon, óra közben lerajzolja titkos szívszerelmét, Azukit a füzetébe majd az óra végeztével ott hagyja azt a teremben. Mire észbe kap és visszasiet érte már az osztály legjobb tanulója, Akito Takagi várja. A srác ajánlatot tesz Mashironak, hogy álljanak össze és együtt váljanak híres mangakákká. A terv a következő: Takagi írja a történetet, míg Mashiro készíti a rajzokat. Persze ezt Mashiro gondolkodás nélkül elutasítja, hisz inkább a karrierépítés a célja, mintsem holmi álmok kergetése, de Takagi ezt nem fogadja el. Egy csellel elcsalja Mashirot Azukiék háza elé és mikor a lány megjelenik Takagi fennhangon elkezdi magyarázni, hogy ő bizony híres mangaka lesz, Mashiroval együtt (a fiú legnagyobb meglepetésére). Mivel a titkos szerelme előtt nem mondhat nemet, összeszedve minden bátorságát ő is kijelenti, hogy a mangakává válás rögös útjára lép újdonsült barátjával. Azuki kicsit megrökönyödve nyugtázza a dolgot és utána ő is az álmai útjára lépve, bejelenti, hogy seiyuu (vagyis szinkron színész) lesz és ha Mashiroék mangájából anime adaptáció készül, akkor ő akarja a hangját adni a női főszereplőnek. Mashrio ezt elkönyvelve a szerelmük útjának, tehát összeáll Takagival és együtt elkezdenek tevékenykedni, mint Ashirogi Muto.

 

Persze a történet maradék 99 százalékában feltűnnek új karakterek, ezzel együtt új nemezisek (vagy ha úgy tetszik riválisok), szerelm, bonyodalmak, humor és még sok más. Az 1. évad végén pedig… ha megnézitek az animét megtudjátok.

 

Összegzésképpen, a téma és a kivitelezés remek, hiszen bemutatja a sokak által (tévesen) könnyűnek hitt mangakává válás nehézségeit, a manga készítés lépéseit és ”kulisszatitkait”, mindezt a fiatalabb és idősebb korosztálynak is könnyen emészthető formában. Persze, akit ez nem hoz lázba az is megtalálhatja a számításait, hisz a történet vígjáték mivolta mellett jelen van a romantika és a barátság is, ami kitűnő egyveleget alkotva szövi át az epizódokat. Emellett a karakterek kidolgozottsága is figyelemre méltó, hisz a szereplőknek megvan a maguk kis egyénisége és motivációja, bármelyiküket megtudjuk szeretni. Végszóként csak annyit, ha egy humoros, könnyed, de ugyanakkor pörgős animét keresel egy kis romantikával, a Bakumannal nem teszel rossz lóra.

 

S.Dávid

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.